Lambertuskerk

Ter vervanging van een kleine romaanse kerk kwam kort na 1452 een nieuwe kerk tot stand. In 1895-’96 werd deze kerk vervangen door de huidige kerk naar plannen van C. Franssen. Daarbij werd de oude toren gespaard. Helaas werd deze toren in 1945 opgeblazen. Bij het herstel van de toren in 1953 door architectenbureau J. en P. Cuypers in neogotische stijl werd deze met een geleding verhoogd.

Tot de inventaris van de kerk behoren o.a. een hardstenen doopvont op balustervoet en een marmeren wijwatervat, beide uit de 17e eeuw en maakte W. Geraedts in 1948 de kruiswegstaties. In de toren hangen klokken van Johannes Bourlet uit 1679 en Alexius Petit uit 1753.

De Pastorie

De pastorie is gelegen aan de Brugstraat, achter de wettelijk beschermde St. Lambertuskerk te Swalmen. De pastorie is gebouwd in 1864 in negentiende-eeuws traditionele stijl naar ontwerp van architect dr. P.J.H. Cuypers uit Roermond. In 1949 is de pastorie hersteld van oorlogsschade onder leiding van Jos. Cuypers en zijn zoon P. Cuypers. Het tegen de linkerzijgevel van de pastorie aangebouwde voormalige tolhuisje is bij de pastorie getrokken en doet sinds 2013 dienst als parochiekantoor.